Rozaros Kennel

Helse

Tibetansk Spaniel er kjent som den friskeste av miniatyr rasene. Så de er stort sett friske, her er noen av de mest kjent problemen som kan oppstå i rasen. Det vil ikke si at de oppstår, men kan forekomme

ANALKJERTLER

             

 På hver side av endetarmsåpningen finnes det analkjertler. Disse kjertlene danner luktstoffer som legger seg på avføringen. Kjertlene kan av og til tilstoppes, noe som vil føre til ubehag for hunden, og det kan ende med en smertefull betennelse. Typiske tegn på tilstoppede/unormale analkjertler er at hunden aker seg bortover på rumpa (dette kan den gjøre også om den tømmer analkjertlene selv) og/eller slikker seg mye bak. Noen kan bite i luften mot anal åpningen. Og noen kan klynke og syte seg.Så hvis du merker unormalt mye av dette skal du ta kontakt med veterinæren.

             

CHERRYEYE/KIRSEBÆRØYE

             

Fremfall av tårekjertelen, eller cherry eye(kirsebærøye) som det også kalles. Tårekjertelen ligger normalt på bunnen på innsiden av tredje øyelokk. Og vises normalt ikke, men når de får kirsebærøye så vises det som en liten rosa klump inne i øyekroken. Hvis tilstanden ikke behandles kan det føre til kronisk øyebetennelse. Før behandlet en ved å klippe bort kjertelen. Dette anbefaler en ikke lengre, da det har vist seg at dette senere kan føre til problemer med tørre øyne, da kjertelen er viktig for å produsere tårer som smører øyet. Den bør i stedet opereres på plass. Dette gjøres som regel ved at den begraves og sys fast i vevet på innsiden av blinkhinnen.

Mange teorier om Kirsebær øye som om mangt annet. Men tror det har en arveligfaktor/noen er mere disponerte en andre. Og stress og slik ser vel ut til å frem provosere dette. Om de er disponert for det kan det utløses av stress i forbindelse med herjing og voldsom lek med andre hunder.

 Noen ganger kan den masserte  inn og aldri få det igjen. Mens andre ser ut til å plages av det å må operere.

 

Stell av Pels,Tenner og klør

Her vil jeg skrive litt om stell og helse, dette er ingen fasit men er ment som en hjelp til valpekjøpere og andre som er interessert.

             

Valpen

L-gutt trener

Det er viktig å lære valpen tidlig å venne seg til pels stell, klo klipping og bading. Børst valpen hver dag mens den er valp, ta på klørne og se inn i munnen på den. Lær den at dette er en kose stund. Gi godbiter og oppmuntring. Om du skal ha den til å stå på bordet må under laget være slik at den ikke sklir og bordet må være stødig.

             

Bading og pels stell.

Hunden trenger ikke bade mere en hver 3 uke eller 1 gang i mnd eller før den skal på utstilling. Når du bader hunden er det viktig å skylle godt ut Sjampo og evt balsam slik at ikke dette blir liggende å irritere huden til hunden. Jeg har erfart at de fryser lett etter de er nybadet derfor er det viktig å føne de tørre .  Ikke spyl vann inn i øret på hunden, da det kan oppstå ørebetennelse. Husk at du må føne fra god avstand og at det ikke blir for høy temperatur på føneren.

Sjampoen  jeg bruker er Chris Christensens. Hvis jeg bruker balsam er det After Bath Final Rinse Solution jeg bruker. Jeg er veldig fornøyd med disse produktene, men det holder selvsagt med en vanlig hundesjampo og balsam

 

Børsting og pels stell

Børst hunden litt hver uke,  da spesielt bak  ørene og på skjørtet da det er der det floker seg lettest. Om det skulle ha floket seg bak øret spray på med balsam spray.

Tibetansk Spaniel har dobbelthårig pels. Det vil si, dem har dekkhår og underull. Når hunden røyter slipper den under ulla, mens dekkhåra blir igjen.
Det er viktig å børste hunden godt når den er i røyteperioden, underulla skal bort.

Hunden svetter gjennom tunga og gjennom tredeputene på labbene. 

Og barbere en hund med underull vil gjøre mer skade enn det hjelper. Pelsen er til for å temperere hundens kropp vinter og sommer. Barberering av hunden kan føre til heteslag, da pelsen beskytter huden. Strukturen på pelsen kan endre seg om man barberer og gjør at pelsen blir tykkere og mere umedgjørlig. Dekkhårene skal beskytte hundens hud mot sol, varme, regn, kulde og insektsbitt.

Om hunden blir barbert på sommeren,  kan den på vinteren  stå i fare for forfrysning siden  dekkhårene ikke er vokst skikkelig ut og hunden ikke er beskyttet mot vær og vind.

Hunden regulerer selv hvor den vil ligge, både sommer og vinter. På varme sommerdager er det lurt å legge gå turen tidlig på morgen og  sent kveld da det ikke er så varmt. La hunden alltid ha tilgang på vann.

                           005                  chris christensen

 

 Klo klipping

 Klipper heller hundene sine klør ofte enn  å klippe de for mye ned, da er risikoen for  å klippe nerven er mye større. Om uhellet skulle være ute finnes det blodstillende pulver å stoppe blødningen med eller du kan holde poten under kaldt vann. Når klørne er lyse er det lett å se nerven, mens med mørke klør er det  vanskeligere. Klipp litt og ofte er lurt. Man kan klippe hver 14 dag når de er voksne, mens de er valp kan man late som man klipper hver dag for å venne valpen til kloklipp og la de få skryt og godbit etterpå. Ha hunden på fanget, la noen holde den eller la den stå på bordet. Gjør det som føles best for deg og din hund.       

006klo             

 Poter

Smør gjerne potene med potekrem, spenol eller vaselin dette myk gjør potene og de sprekker ikke så lett. Bruk aldri produkter med vann i når du smører på potene på vinteren da fryser det og gjør vondt verre for hunden. Når det er mye snø kan man klippe mellom tredeputene på hunden. Man skal ikke klippe de karesteristiske lange frynsene foran på poten.

001

 

ØRE RENSING

Hver gang du steller hunden se i ørene på den om den er rød eller skitten. Er det litt ørevoks og skitt inne i øret vask med øre rens eller rent vann og rene tupere. Er det rødt og lukter vondt inne i øret må du ta hunden til veterinær. Hunden kan også riste på hodet ved tegn på ørebetennelse.

003 (2)

 TENNER

 Valpen har 28 melketenner som byttes ut mot 42 permanente tenner mellom 10 og 26 uker. Begynn å undersøke tennene til hunden tidlig slik at den lærer å akseptere denne handteringen.Om ikke allevalpetennene ramler ut av seg selv må de trekkes. Om de ikke blir trukket kan tannstillingen til hunden ødelegges.

Queentenner

 

 Hunden har svært godt av å få tennene børstet en gang om dagen. Hundetannkrem finnes å få kjøpt.Bruk en myk tannbørste. Tannpuss en gang i uken har nesten ingen effekt overhodet. Det finnes nå også en grønn gele som man kan smøre på tennene, denne kan også pusses på med tannkost.

 

Bruk gjerne også "Plaqueoff" som du strør på foret for å hindre tannstein. Om hunden får mye tannstein forsøk å skrap av selv eller du kan gå til veterinær for å få det gjort. Det siste er ofte det letteste. Tannstein gjør at tennen hos hunden råtner og de kan få tannkjøtt betennelse, hunden kan får smerter og vanskeligheter for å spise. Der tannstell har vært svært mangefull kan man oppleve at vetrinæren må trekke tenner på hunden.

012            013

 

ØYNENE

Kiara

 

Øynene kan renne og det kan bli missfarging under øyene. Kok opp en kopp med kamille te som du kan sette i kjøleskapet . Ta så en ren bommulsdott å dypp i kamille te dette kan du tørke under øyet på hunden. Det hindrer at de blir så missfarget. Bruk også trekk papir eller kaffe filter å tørke godt under øynene noen ganger for dagen om du ser det renner mye. Du kan også kjøpe produkter hos de fleste dyrebutikker for rensing av pels under øynene også.Man kan også kjøpe pulver på dyrebutikken som er uten tilsatt farlige tillsetning stoffer som kan strøs over foret.Om hunden skal få verk eller puss i øynene bruk saltvann og få fusitalmic hos veterinæren som du kan dryppe med.

014

 

ORMKUR

 Veterinærer ønsker ikke man skal ta ormekur om det ikke vises i avføring eller oppkast at hunden har orm. Dette er for at de er redd for at hunder skal bli ressistente mot ormkur behandling. På valper bruker  jeg Banminth pasta den kan kan gis til drektig, die givende,valper og voksne. Til voksne finnes det også andre produkter på markede som er i tablett form. Om man skal til Sverige, Danmark eller andre land så må hunden ta en ormkur som er bredspektret og må tas av veterinær. Denne skal skrives inn i passet til hunden og skrives under av vetrinær. Ta kontakt med din veterinær om du skal ha med hunden din ut av Norge.

002

Kjekt å vite

Kroppstemperatur

  •  Hundens normaltemperatur er 38,0-39,0 grader, målt med ”vanlig” febertermometer i endetarmen.

Puls

  •  normalt ca 60-140 slag/minutt. Pulsen kjennes best på innsiden av låret.

Pustingen

                                             Normalt ca 10-30 pustedrag/minutt.

Løpetiden

  • Tiden for første løpetid varierer fra tispe til tispe. I gjennomsnitt løper tispen første gangen rundt 7-9 måneders alder, og siden rundt 2 ganger/ år, oftest livet ut. Den normale løpetidslengden er rundt 3 uker.

Drektighetsperioden

  • normalt 63 døgn men kan variere mellom 58 og 68 døgn.

Innbilt svangerskap

  • Tispa oppfører seg som om hun skulle vente valper, er rastløs, urolig, samt lager ”reir”. Dette er en vanlig oppførsel ved innbilt drektighet som tiltar og kulminerer rundt 2 måneder etter løpetiden, da tidspunktet for en eventuell valpning skulle ha vært. Juret kan vokse til og en viss melkeproduksjon kan forekomme. Kraftige/plagsomme innbilte drektigheter går an å avbryte med et legemiddel. Kontakt veterinæren for nærmere opplysninger om dette.

Livmorinfeksjon

  • Etter løpetiden øker risikoen for livmorinfeksjon. Tispa får i så tilfelle nedsatt allmenntilstand, ofte sterkt økt tørste samt varige, blodige flytninger fra vagina. Mistenker du dette bør tispa snarest undersøkes av veterinær.