Rozaros Kennel

RASEBESKRIVELSE

IMG_0002

Rasestandard

Gruppe: 9
FCI NR: 231

Helhetsinntrykk: Liten, aktiv, og våken.

Harmonisk bygget.

Viktige proposjoner: Kroppslengde er lengre en manke høyde.

Adferd/Temprament: Glad og selvsikker, noe reservert for fremmede. Våken, loial og selvstendig. 

RASEBESKRIVELSE

RASEBESKRIVELSE FOR TIBETANSK SPANIEL   (Tibetan Spaniel)
 
Opprinnelsesland:  
 Tibet.
Hjemland: Storbritannia 

Helhetsinntrykk:
 
Liten, aktiv og våken. Harmonisk bygget.
Viktige proporsjoner:
 
Kroppslengden noe lengre enn mankehøyden.
 
Adferd/ temperament:
 
Glad og selvsikker, meget intelligent, noe reservert overfor fremmede. Våken, lojal og selvstendig. 
Hode:
 
Lite i forhold til kroppen. Bæres stolt. Maskulint hos hannhunder, men ikke grovt.
 
 Skalle: Lett hvelvet, passelig bred og lang.
 
 Stopp: Ikke dypt, men markert.
 
Nesebrusk: Sort foretrekkes. 
 
Snuteparti: Middels langt. Stumpt med fyldige overlepper og uten rynker. Haken passelig bred og dyp. 
 
Kjever/tenner: Lett underbitt. Jevnt plasserte tenner, underkjeven bred mellom hjørnetennene. Komplett tannsett ønskelig. Tenner eller tunge må ikke synes når munnen er lukket.
 
Øyne: Mørk brune, middels store, ovale, klare og uttrykksfulle. Plassert godt fra hverandre, men fremoverrettet. Sorte øyelokksrender. 
 
Ører: Middels store, hengende, ganske høyt ansatte og rikelig med beheng hos voksne hunder. Ønskelig at de løftes noe over skallelinjen, men må ikke være lette og luftige. Utypisk med store, tunge og lavt ansatte ører.
 
Hals: Moderat kort, sterk og velansatt. Dekket med en man eller ”sjal” av lengre pels, mer fremtredende hos hannhunder enn tisper. 
 
Forlemmer: 
 
Helhetsinntrykk: Moderat benstamme.
 
Skulder: Godt tilbakelagt. 
 
Albue: Godt tilliggende.
 
Underarm: Lett buet.
 
Poter: Harepoter. Små og velformete, frynser mellom tærne, frynsene ofte noe lengre enn poten. Runde kattepoter uønsket.
 
Kropp: Noe lengre fra manken til haleansatsen enn mankehøyden.
 
Rygg: Rett.
 
Bryst: Godt hvelvede ribben.
 
Hale: Høyt ansatt, rikelig beheng, båret i en glad bue over ryggen under bevegelse. Stående kan halen bæres hengende.
 
Baklemmer: 
 
Helhetsinntrykk: Velbygde og sterke. 
 
Knær: Moderat vinklet.
 
Haser: Lavt ansatte. Parallelle sett bakfra.
 
Poter: Som forpotene.
 
Bevegelser:
 
Kvikke, frie, ledige og parallelle. 
Pels:
 
 
Hårlag:
 
Silkeaktig struktur, glatt i ansiktet og foran på bena. Moderat lang på kroppen, glatt tilliggende. Fin og tett underull. Ører og bak på forbena godt med frynser, hale og bakside av lår godt dekket med lang pels. Må ikke være overpelset. Tisper har tendens til noe mindre pels og man enn hannhunder.
 
Farge:
 
Alle farger og kombinasjoner tillatt.
Størrelse og vekt:
 
 
Mankehøyde: ca 25,4 cm
 
Vekt: Ideal 4,1 – 6,8 kg
Norsk Kennel Klub  4
Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.
 
Diskvalifiserende feil:
Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.  
 
 
OBS Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass.
 
Rasebeskrivelsen er oversatt fra gjeldende FCI-standar

HISTORIKK

Tibetansk Spaniel er en meget intellektuell hund  den stammer fra fjelltraktene i Tibet. De ble kaldt løvehunden, tempel hunden og ærme hunden. De små hundene ble egentlig oppdrettet i kloster og munkene satte stor pris på de.

Kjennetegnet  på denne vevre hunden er intelligens, selvsikkerhet, vennlighet, toleranse og skjønnhet.Det er en meget gammel rase som ikke er forandret seg vesentlig,-heldigvis for det betyr at det er en sund og robust liten hund, både fysisk og psykisk. Som kan leve til de er 15-16 år.

Hundene ble brukt som utkikkshunder og varslet med bjeffing når besøkende var på vei. Denne egenskapen finner man fortsatt i rasen, og den er en utmerket familiehund som varsler når noe uvanlig inntreffer. De ble også brukt som varmekilder til munkene i de iskalde klostrene i Tibet.

Betegnelsen Spaniel fikk den rent tilfeldig da de kom til England i vårt århundre.  Hunden er bare en Spaniel i navnet , den har aldri vært en jakthund. Det at de ble brukt som bønnehund, dvs. at munkene dresserte de til å drive bønnehjulene for munkene er vist bare tull?? Den har vært holdt som selskapshund i århundrer.

 En Tibetansk Spaniel er en pels rik hund som er forbausende lett og holde fin noen få minutter i uken holder. Noe oftere i røyte periodene for å slippe for mye løs hår inne

           

Akkurat slik de lå på kloster i Tibet, liker de godt å ligge høyt oppe på en utkikkspost enten i vinduskarmen eller på armlenet på sofaen. Disse hundene er ikke vakthunder i ordets forstand og skal derfor ikke vise aggresjon eller bite. De har en reservert holdning til fremmede, men vil akseptere deg som en del av familien så snart den blir kjent med deg.

Vær oppmerksom hvis du skal på utstilling med hunden de liker dårlig å bli overfalt av dommere, de ønsker heller ikke direkte øyenkontakt med deg.

De er kjærlige og naturlig nysgjerrige  og vil vite alt som skjer, dette gjør at de kjeder seg ofte i en utstillings ring. Tibetansk Spaniel  liker å ligge på noe mykt . De er uavhengig og bestemmer selv når den vil samarbeide.

En Tibetansk Spaniel skal ha verdighet og stolt holdning, som antyder hvor høyt de var verdsatt i Tibet av de mektige munkene.

Munkene solgte ikke hunden men ga de bort til verdsatte venner.

 Rasen trives sammen med menneskelig kontakt og hunden bør ikke skilles fra sin eier over  lengre tid. Du skal ikke dominere en Tibetansk Spaniel og eier du en bør du ikke forvente absolutt lydighet. 

 Skal du ha en lydighets Champion bør du velge en annen Rase, men en liten tibbe gir deg utfordringer og spenning i hverdagen.

           

Avlsetiske retningslinjer Tibetansk Spaniel

Oppdrettere forplikter seg å følge de gjeldende etiske retningslinjer og anbefalinger for avl og oppdrett for rasen. For Tibetansk spaniel gjelder også et tilleggskrav. Oppdretter må ha fulgt både krav til avlsdyr og de avlsetiske retningslinjene for å få formidlet sine valpekull gjennom rasens valpeformidling.

NKKs etiske grunnregler for avl og oppdrett

Tilleggskrav for Tibetansk spaniel vedtatt 26. juli 1997: Tispen må minst ha oppnådd Excellent på utstilling godkjent av Norsk Kennel Klub, og ha fylt minst 20 mnd. før parring. Premiering som valp teller ikke. Hannen må minst ha oppnådd Excellent med Certifikatkvalitet på utstilling godkjent av Norsk Kennel Klub. Premiering som valp teller ikke. Begge avlsdyr må være ID merket og øyenlyst uten anmerkning på PRA, senest ett år før parring.

 VIKTIG! 

 Det innføres krav om kjent øyelysingsstatus for tibetansk spaniel for foreldredyr ved registrering av valper i NKK. Øyelysingen må være foretatt maksimalt ett år før paring. ERG- undersøkelse erstatter ikke øyelysing

GENETIKK I PELSFARGE

Jeg har fått lov å linke til Genetikk i pelsfarge skrevet av Ragnhild Primdal Kennel sommerlyst Danmark. Her er det mye intressant for oss som er spesielt inntressert

Genetikk i pelsfarge